Όταν κοιμάσαι στο ίδιο κρεβάτι με το παιδί σου…

Σύμφωνα με τους ειδικούς, στη συγκοίμηση δεν είναι απαραίτητο να κοιμάσαι στο ίδιο κρεβάτι με το μωρό σου, αρκεί να κοιμάσαι στο ίδιο δωμάτιο.

Όταν επιστρέψαμε από το μαιευτήριο και ενώ είχαμε βάλει το κρεβάτι του Άλκη στο δωμάτιό μας, τον βάλαμε αμέσως στο δικό μας κρεβάτι. Πώς να αφήσεις ένα νεογέννητο στο δικό του, έτσι αμέσως; Γνωρίζαμε ότι είναι επικίνδυνο, οπότε δοκιμάσαμε και τη καλαθούνα που ήταν ομολογουμένως πιο μικρή και εκείνος δεν έμοιαζε με κουκκίδα σε μια μεγάλη θάλασσα (όπως ένιωσα όταν τον ακούμπησα στο κρεβάτι του, δίχως να κάνω έστω και μια προσπάθεια να τον αφήσω εκεί μέσα). Σήμερα μόλις, δυόμιση περίπου χρόνια μετά, μεταφέραμε το κρεβάτι του στο δωμάτιό του, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι δεν θα είναι μια «εύκολη» μάχη.

Γιατί εμείς καταλήξαμε στη συγκοίμηση; Γιατί έμοιαζε μονόδρομος. Όταν ένα μωρό και μετέπειτα παιδί θηλάζει μέχρι αυτήν την ηλικία, είναι βασανιστήριο να κοιμάστε σε διαφορετικά κρεβάτια. Με τη συγκοίμηση, κοιμόμασταν όλοι περισσότερο, ο θηλασμός γινόταν πολύ πιο εύκολα και εντάξει -ας μην τα λέμε μισά- είναι υπέροχο να κοιμάσαι με την μυρωδιά ενός μωρού και να ξυπνάς με το χαμόγελό του.

Έμοιαζε μονόδρομος. Ήταν, όμως; Όχι. Υπάρχουν γονείς που από την πρώτη μέρα κοιμίζουν το μωρό τους στο κρεβάτι του, αν όχι στο δωμάτιό του. Μετά από δυόμιση χρόνια συγκοίμησης, δεν σας κρύβω ότι δεν ήταν παιχνιδάκι. Μπορεί όλοι μας να κοιμόμασταν περισσότερο, δεν είμαι σίγουρη όμως αν τελικά κοιμόμασταν καλύτερα. Τουλάχιστον εμείς. Γιατί-όπως και να το κάνεις- κοιμάσαι και σε αυτήν την περίπτωση με το ένα μάτι ανοιχτό. Μήπως καταλάθος τον ακουμπήσεις και τον ξυπνήσεις, μήπως καταλάθος τον χτυπήσεις… Άσε που κάπως έτσι εδραιώνεται ο συνεχόμενος νυκτερινός θηλασμός -σε μορφή self service μάλιστα- και, ναι, πόσο να κοιμηθείς ανεπηρέαστος;

Τι έχει ειπωθεί για τη συγκοίμηση και είναι καλό να γνωρίζεις;

*Ο ύπνος στο ίδιο δωμάτιο με το μωρό μειώνει το ρίσκο για το Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου κατά 50%.

*Με τη συγκοίμηση, δεν υπάρχει για το παιδί το άγχος του νυκτερινού αποθηλασμού.

*Οι περισσότεροι θάνατοι βρεφών που μοιράζονταν το ίδιο κρεβάτι με τους γονείς συνέβαιναν όταν ο ενήλικας είχε καπνίσει, καταναλώσει αλκοόλ ή ναρκωτικά που τον έκαναν να κοιμάται βαριά.

*Μεγαλύτερα αδέλφια δεν πρέπει να κοιμούνται με μωρά μικρότερα του ενός έτους.

*Καμία έρευνα δεν έχει αποδείξει ότι οι στόχοι της ατομικής αυτονομίας και της ανεξαρτησίας κατακτάται στο άτομο μέσω της ξεχωριστής διάταξης ύπνου του μωρού από τους γονείς.

*Ο από κοινού ύπνος θεωρείται πως βοηθά στη δημιουργία μιας σχέσης δεσμού ανάμεσα στο παιδί και τους γονείς του, κάτι που, με τη σειρά του, επιδρά θετικά στην αυτοεικόνα του παιδιού αργότερα, στο να έχει λιγότερα αισθήματα ενοχής και να είναι πιο ήρεμο.

*Η συγκοίμηση συχνά αποτελεί τροχοπέδη για τη σεξουαλική ζωή των γονιών που μοιράζονται το κρεβάτι ή το υπνοδωμάτιο με το παιδί τους. Θέληση να υπάρχει…

*Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (ΑΑΡ) όσο και η CPSC τίθενται ενάντια στον από κοινού ύπνο. Επικαλούμενοι έρευνες επτά ετών σημειώθηκαν 515 θάνατοι μωρών από ασφυξία. Επίσης πολλά ατυχήματα σημειώνονται κατά τη διάρκεια της νύχτας, όπου το μωρό ή παιδί μπορεί να σηκωθεί και να πέσει από το κρεβάτι, χωρίς οι κουρασμένοι γονείς να το αντιληφθούν έγκαιρα.

SOS: Ό,τι κι αν αποφασίσετε να εφαρμόσετε στην οικογένειά σας σχετικά με τον ύπνο του παιδιού σας, σημαντικό είναι η επιλογή σας να προκύψει μετά από κοινή απόφαση και των δύο γονέων και όχι μετά από διαμαρτυρία του ενός προς τον άλλον, διαφορετικά αυτό θα έχει αρνητική επίδραση στον ψυχισμό του παιδιού. Μην ξεχνάς ότι για να είναι καλά ένα παιδί, πρέπει πρώτα να είναι καλά οι γονείς του.

Πριν πάρετε την τελική σας απόφαση, ενημερωθείτε για τα θετικά και τα τυχόν αρνητικά της συγκοίμησης, διαβάζοντας τις απόψεις των ειδικών.

Τις επόμενες μέρες, μάλιστα, στο Choosehappiness.gr θα διαβάσεις την επίσημη θέση μιας έγκριτης ψυχολόγου πάνω στο φλέγον αυτό ζήτημα.

Και τέλος…

…μην νιώσεις ενοχές αν άλλο αποφάσισες πριν έρθει το μωρό σου και άλλο εφάρμοσες μόλις γύρισες από το μαιευτήριο.

Πίστεψέ με, καλή η θεωρία αλλά η πράξη έχει τους δικούς της -συχνά απαράβατους- κανόνες…

Σχολιάστε